Back to Top

Múlt héten Londonban jártam, a kedves követők közt talán egy páran nagyjából tudják miért :) Ezért a napokban megpróbálom besűríteni a nagyon sok történést egy másik postba. 

Addig is elöljáróban egy apró kis csoda-élmény:

Pár évvel ezelőtt ugyan jártam már Londonban, de akkor még gimnazista ifjoncként nemhogy nem jártam metróban (Underground) de annak neves információs rendszerét is elmulasztottam szemrevételezni. Ezúttal ez nem maradt el.

Azt kell mondjam, hogy a hír igaz: a rendszer valóban mind megjelenésében, mind funkciójában tökéletesen működik!

Néhány érdekesség: London tömegközlekedésének arculata 1916-ban készült, melynek betűkészletét – melynek eredeti neve Underground Railway Block – Edward Johnston tervezte. A bővítések és apró áttervezések ellenére a mai napig nem csak a tömegközlekedés hanem az angol főváros grafikai védjegyévé váltak – tapasztalataim azt mutatták, hogy nem véletlenül. 

Az ehhez tartozó metrótérkép tervezője Harry Beck ma már grafikai közhely tárgyát képezi, ettől függetlenül érdemei vitathatatlanok. A betűtervhez hasonlóan ez is a mai napig hasonló formában van jelen, a világ nagyvárosai is ezt a típusú megjelenítést alkalmazzák. A titok abban rejlik, hogy a térkép mellőzi az állomások közti pontos távolságok meghatározását, így az átszállási lehetőségek kerülnek előtérbe. Zseniális! :)

(betűszekrény fotó)

10 notes
  1. aeneis posted this
THEME BY PARTI